Moskusanden

 

Moskusand (Cairina moschata) er en fugl i andefamilien. Moskusanden hører naturligt hjemme i Mellem- og Sydamerika, men forekommer også i sydlige dele af Nordamerika. Det menes at Moskusanden har eksisteret siden før inkatiden.

Hos den tamme moskusand er den nøgne hud over næbbet rødt og ikke sort som hos de vilde ænder. Fjerdragten kan være både blå, brun og hvid, og vægten er højere. Den vilde moskusand vejer i gennemsnit 3 kg (han) og 1,3 kg (hun). Hvor tam moskusanden vejer op til 7 kg Hunnerne er betydeligt mindre, og kan veje op til 3 kg

Fjerdragten er overvejende sort hos vilde moskusænder. Så der er en del forskel på den vilde og den tamme Moskusand. Selv om moskusanden er en tropisk fugl, tåler den nemt temperaturer ned til -12°C og kan derfor også opdrættes i nordligere lande. Damerne er ret gode flyvere, men for andrikker kniber det mere, de kan evt. stækkes hvis man ikke er så begejstret for det. Det er dog et stort plus at de har muligheden for at kunne flyve, hvis man bor i et ræverigt område.

Moskus(berberiænder) foretrækkes af mange. De larmer ikke og de er meget omgængelige, tillidsfulde og kan blive meget tamme  De lunter gerne rundt hele dagen og finder alt muligt godt.. Spiser gerne dræbersnegle, og andre slags havesnegle, mos og insekter de finder i haven.

Egentlig behøver de ikke have et hus, men skal have mulighed for at kunne gå i tørvejr. Er der risiko for at ræven lusker rundt, vil et lille hus der kan lukkes af være en god ide. De skal nok drives ind de første par gange, men derefter går de selv derind når det bliver mørkt.

Men fryser de så ikke hvis de ikke har hus.. 

Nej, som udgangspunkt ikke. Hvis du har sørget for de har et bassin så de kan bade, dette udvikler og vedligeholder den kirtel under næbbet. Den udsender et sekræd når de pudder deres fjer, som gør fjerdragten vandtæt. Men jeg vil også sige at det er bare nemmest at lukke dem ind hver aften ved fodring. Du har et bedre øje med dine ænder, og kan holde øje med evt skader og sygdomme.. 

De skal ikke holdes alene, et minimum er to, de vil mistrives hvis de går alene. Som de fleste naturlige byttedyr, finder de tryghed i flokken og de har en højt udviklet kommunikation. Du får også absolut mest glæde af flere

Æggene kan spise, og opbevares ligesom hønseæg. De smager godt og er ret gode til bagning (hvor de bruges 1:1)

Tamme berberænder kan avle op til tre gange om året.De lægger mellem 8-16 æg som ruges på i 35 dage Anden vil forlade reden en gang om dagen fra 20 minutter til en og en halv time, og vil derefter defecate, drikke vand, spise og nogle gange bade. Når æggene begynder at klække kan det tage 24 timer for alle kyllingerne at bryde igennem deres skaller. Når vildtlevende kyllinger er født bliver de normalt blive hos deres mor i ca. 10-12 uger. Deres kroppe kan ikke producere al varmen, de behøver, især i tempererede områder, så de vil forblive tæt på moderen især om natten.

Ofte vil andrikken forblive i tæt kontakt med dens yngel i flere uger. Hannen vil gå med de unge i løbet af deres normale rejse i søgen efter mad, for at yde beskyttelse. Det ses også at andre voksne hjælper med at beskytte ællingerne og yder varme om natten.

For de første par uger af deres liv, lever Moskus ællingerne af korn, majs, græs, insekter og næsten alt der bevæger sig. Deres mor instruerer dem i en tidlig alder, hvordan man fanger maden.

Halm er godt som strøelse til ænder, da det suger godt. Spåner kan være problematisk, specielt til ællinger da de kan finde på at æde spånerne, de kan svulme op i deres luftrør, og de bliver kvalt.

Vand til badning er vigtigt til vedligeholdelse af fjerdragten.

Rent faktisk kan ællingerne godt drukne – stækkede eller ej - hvis de ikke har mulighed for at kunne komme op af vandet og blive helt tørre. Derfor er det vigtigt at der er "ramper" så de kan gå op ad vandet. Som rampe kan der bruges store flade sten eller træramper.

Ideelle vandbade til ællinger de første 14 dage kan være gamle bradepander. De kan plaske lidt rundt og ikke drukne. Senere kan de få noget større, bare man husker at der skal være en rampe de kan komme op af.

Et 50-60 cm højt hegn er som oftest nok til at holde ænderne hvor de skal være. Hvis du har ællinger, så skal det selvfølgelig være fintmasket, men ellers er det ”grønne” havehegn fint til at holde ænderne inde, eller ude.

Færdigfoder kan til ænder kan købes, men ganske almindeligt korn (hvede og byg) er ganske udmærket. Moskusænder kværner snildt selv hele kerner og korn. Ukrudt fra haven og grøntaffald fra husholdningen er godt som supplement.

Men man kan supplere med alm kaninpiller. så de får grønt nok året rundt. Ænderne kan rigtig godt lide blødt brød i store humpler. Ænderne samler humplerne op og bærer det i næbbet hen til vandskålene - for så at snaske rundt i det, som gerne dyppes i vandet, så det bliver rigtig snasket.

Når andemor ruger er et tilskud af æglægningsfoder til høns en rigtig god ide.

Ællingerne skal have andestart de første 6-8 uger

Ænder skal som høns også have adgang til grus til kråsen. Ænder har også brug for meget kalk, dels til bevarelse af deres eget skelet, dels til dannelse af skallerne om æggene. Kalk tilføres lettest ved at give dyrene knuste strandskaller.